Hoewel ik in mijn leven al veel bijzondere kado’s heb gegeven en gekregen, kan ik eerlijk zeggen dat een bezem, brood en zout niet in dat rijtje thuis horen. Bij een housewarming koop ik liever decoratie voor in huis of geef ik een kadobon voor bijvoorbeeld Xenos of de bouwmarkt. Een bloemetje of een fles wijn behoren ook nog tot de mogelijkheden. Maar een bezem, brood en zout als housewarming cadeau? Nee. Tóch is het best een leuke traditie!
Een leven vol pit
Al eeuwenlang geven mensen elkaar zout als housewarming kado. Het lijkt er op dat dit oorspronkelijk een Joodse traditie was. Zij gaven elkaar zout als symbool voor een heilig huis. In deze tijd lijkt het zout vooral symbool te staan voor een beetje extra pit in je leven. Een echte smaakmaker dus!
Veeg het huis schoon met een bezem
Een bezem als kado bij een housewarming wijst eigenlijk zichzelf. In een nieuw huis moet worden schoonmaakt. Alles van vorige bewoners er uit en een frisse start voor wie zijn intrek neemt. In sommige culturen is de bezem ook bedoeld om kwaad of problemen het huis uit te vegen. Maar een praktisch housewarming kado is het in elk geval wel. Tenzij al je bezoekers een bezem meenemen natuurlijk, want dat is dan weer een beetje teveel van het goede.
Volle keukenkastjes dankzij één brood
Ook al eeuwenoud is de traditie brood te geven bij een housewarming. Al in de middeleeuwen behoorde brood tot de basis voedingsmiddelen (en eigenlijk is dat nu nog steeds zo). Met een brood doe je bij een housewarming voorspoed kado en wens je de huiseigenaar toe dat de keukenkastjes altijd vol mogen zijn. Dat gun je toch iedereen!
Ben je op zoek naar een cadeau idee? Kijk dan bijvoorbeeld bij Blokker.
Andere housewarming cadeau tradities
Benieuwd naar nog meer grappige tradities voor housewarming kado’s? Ik vond nog een paar leuke:
- In Italië geeft men vaak rijst aan stelletjes die net een huis hebben gekocht. Hiermee wensen zij hen vruchtbaarheid (en dus een huis vol kinderen) toe.
- In Rusland brengt het geluk wanneer een kat als eerste de nieuwe woning betreed. Voor dit housewarming cadeau moet je er dus wel op tijd bij zijn, voordat iemand anders al over de drempel is gestapt.
- De term ‘housewarming’ werd vroeger in Engeland heel letterlijk genomen. Vrienden, familie en buren kwamen op bezoek met een stuk hout voor de open haard. Hiermee werd het huis dus letterlijk opgewarmd!
Ben je niet van plan je vrienden voor hun nieuwe huis een bezem, zout, brood of rijst kado te doen? Kijk dan bij onze tips voor een origineel housewarming kado.
Let op; lees hier over bijgelovige cadeaus