in

Waar haalt Abraham de mosterd vandaan?

In Nederland worden de kroonjaren, zoals een dertigste, veertigste of vijftigste verjaardag, extra speciaal gevierd! Zoals de 50ste verjaardag, als een man ‘Abraham ziet’! Maar waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan? Waarom krijg je mosterd als je Abraham ‘ziet’?

Waar komt deze uitspraak vandaan?

Abraham mosterd, volgens Wikipedia is deze uitspraak verkeerd afgeleid van een bijbeltekst. In Johannes 8.57 staat het verhaal van de vrouw die overspel heeft gepleegd. Aan Jezus wordt gevraagd wat er met de vrouw moet gebeuren, omdat ze volgens de wet gestenigd zou moeten worden. Jezus zegt dat degene die zonder zonde is, de eerste steen mag werpen.
Niemand doet dat. Jezus zegt dan: ‘Abraham, uw vader, heeft zich erop verheugd mijn dag te zien en hij heeft die gezien en zich verblijd.’ De toehoorders reageren verbaasd: ‘Gij hebt nog geen vijftig jaar en hebt Gij Abraham gezien?’

Weetje: Pas halverwege de vorige eeuw werd voor vrouwen Sara(h) ‘ingevoerd’. Daarvoor zagen zij op hun 50ste ook Abraham.

Mosterd voor Abraham

Natuurlijk ken je ook de uitdrukking ‘Hij weet waar Abraham de mosterd vandaan haalt’. Eigenlijk heeft dit niets met de 50-jarige leeftijd te maken, het zou betekenen dat hij weet hoe de zaken in elkaar steken.
De verklaring over de herkomst van het woord mosterd in de uitdrukking geeft aan dat in het verleden mosterd of mutsaard nooit in verband is gebracht met Sarah.

Een feestje waard

Waar de uitdrukking ook vandaag komt, de vijftigste verjaardag wordt vaak uitgebreid gevierd!  Vroeger kreeg met een koek in de vorm van een pop, een Abraham, maar tegenwoordig wordt er vaak een grote pop voor de deur gezet die een Abraham moet voorstellen.Tegenwoordig maakt men er een steeds meer werk van om de jarige te verrassen met zijn/haar vijfstigste verjaardag. Er wordt ook wel eens voor gekozen om alleen een groot spandoek op te hangen of een Abraham en een spandoek. De jarige Abraham wordt in ieder geval goed in het zonnetje gezet!

felicitatie zwangerschap

Felicitatie zwangerschap

moederdag ontbijt

Moederdag Verwen Ontbijt