in

Op vakantie? Dit zijn leuke educatieve spellen voor onderweg!

Leuke educatieve spellen voor onderweg

De zomervakantie komt er weer aan en dat betekent voor veel gezinnen een lange autorit naar hun favoriete vakantiebestemming. Hoe zorg je ervoor dat het op de achterbank ook nog een beetje gezellig is zonder dat je kinderen alleen maar op een schermpje zitten? Dan zorg je natuurlijk voor een heleboel leuke en educatieve spellen voor onderweg die je gewoon op schoot kunt spelen!

Educatieve spellen zijn leuk voor jong en oud

Educatieve spellen, soms ook wel smart games genoemd, zijn niet alleen leuk voor kinderen. Ook volwassenen kunnen zich er prima mee vermaken, zeker als je een spel neemt dat past bij je niveau. Misschien is het dus ook wel een goed idee om voor jezelf op de bijrijdersstoel óók een leuk spel mee te nemen!

7x leuke educatieve spellen voor onderweg

Als je eenmaal weet wat je moet zoeken, zul je zien dat er oneindig veel leuke educatieve spellen te koop zijn. In deze lijst noem ik een aantal leuke spellen geschikt voor jong en oud en natuurlijk vertel ik er ook bij wat er nu zo educatief aan is!

Rush Hour

Een van mijn persoonlijke favorieten is het spel Rush Hour, mede omdat het leuk is voor zowel kinderen als volwassenen. Bij Rush Hour is het de bedoeling dat jij jouw autootje uit een grote file ziet te manoeuvreren. Botsen is niet toegestaan en ook een vliegende auto is in dit spel nog niet uitgevonden, je zult de omringende auto’s dus zodanig moeten verschuiven dat je erlangs kunt. Je traint er je logisch denken mee en je probleemoplossende vaardigheden.

IQ Love

In dit leuke compacte reisspel moet je je gekleurde steentjes op de juiste manier in het hart gelegd krijgen. Natuurlijk is er weer een oplopende moeilijkheidsgraad en is het soms echt even goed zoeken hoe je een steen moet neerleggen. Het leuke aan dit spel is dat er in het doosje niet alleen een hartvorm zit, maar als je ‘m omdraait je hetzelfde spel ook kunt spelen in een rechthoek. Dus eigenlijk krijg je twee spellen in één.

Story Cubes

Gooi de dobbelstenen en vertel een verhaal aan de hand van de afbeeldingen die op de dobbelstenen staan. Een superleuk spel, ook voor in de auto. Je hoeft namelijk niet te kunnen zien wat een ander gooit en je kunt je laten verrassen door de creatieve verhalen van je reisgenoten. Ook leuk voor de bestuurder om mee te luisteren. Dit spel is bijzonder geschikt om met kinderen te spelen. Door hun eigen verhaal te verzinnen, vergroten zij hun taalvaardigheid.

Zeeslag – de reiseditie

Misschien was je op zoek naar spellen waardoor er juist géén oorlog uitbreekt op de achterbank maar met een potje Zeeslag kan het niet anders dan dat er gestreden wordt. Zeeslag is al jaren oud, maar nog steeds even leuk om te spelen. Plaats je schepen op strategische posities en raad waar je tegenspelen zijn of haar schepen heeft geplaatst. Schiet je raak? KABOEM! De Titanic is er niets bij!

Beverbende

Beverbende is een heerlijk spelletje, waarbij je geheugen belangrijk is en een stukje tactiek! Je krijgt 4 kaarten, waarvan je er 2 mag bekijken. Het doel is dat je zo min mogelijk punten hebt en dat klinkt makkelijker dan het is. Maar met een goed geheugen en een beetje bluffen kom je een heel eind!

Dobble

Dobble is een spel waarbij je observatievermogen en je reactiesnelheid aardig op de proef worden gesteld. Met de kaartjes uit dit blikje kun je diverse spelvarianten spelen waarbij het gaat om het matchen van dezelfde afbeeldingen. Leuk voor jong én oud!

Katamino Pocket

In deze reiseditie van het bekende puzzelspel voor 2 personen probeer je om en om de blokken in het raster te leggen. Wie zijn blok niet meer kwijt kan, verliest. Een spel om elkaar lekker dwars te zitten terwijl je logisch en denken en ruimtelijk inzicht oefent.

Brainbox

Brainbox is een kaartspel waarbij je 10 seconden hebt om zoveel mogelijk informatie op je kaart te lezen en te onthouden. Vervolgens stellen je tegenspelers je vragen. Weet jij alle antwoorden? Goed voor het trainen van je geheugen en prima te spelen in de auto of onderweg! Brainbox komt in diverse uitgaven zoals Dieren, De Wereld, Natuur en Wiskunde.

Ligretto

Bij het spel Ligretto proberen de spelers zo snel mogelijk van hun kaarten af te komen. Iedereen speelt tegelijk, wat fijn is voor mensen die geen geduld hebben! Het is wel opletten geblazen, maar dat maakt het alleen maar extra leuk!

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke educatieve spellen voor onderweg. Welk spel speel jij graag als jullie op reis gaan?

Geef een reactie

Written by Kirsten de Konink

Deze blog werd geschreven door Kirsten. Ze is moeder van 2 dochters in de
basisschoolleeftijd, stond zelf jarenlang voor de klas en werkt tegenwoordig als blogger en seo-tekstschrijver. Op Mamagisch.nl beschrijft ze alle zaken die moderne moeders tegenkomen als het gaat over alles in en om het huis, opvoeding en hobby en op Mamaleestvoor.nl schrijft ze over alles wat met lezen en leesonderwijs voor kinderen te maken heeft.
Op 123Cadeauidee.nl schrijft ze blogs vanuit haar eigen perspectief als moeder, ondernemer en Cadeau Expert!

Waarom bedankt niemand mij

Cadeau Confession; mensen bedanken mij nooit!