in

Verjaardag vieren op school

Verjaardag op school

Door Maike. Hoera je kind is jarig! Hij of zij mag trakteren op school, maar wat kun je verwachten? Ik ben leerkracht, dus ik geef je graag een kijkje in de klas hoe we een verjaardag vaak vieren.

Trakteren op school

Je kind mag meestal trakteren op school. In de Coronatijd moest dit vaak een voorverpakte traktatie zijn, maar dat maakt nu niet meer uit. Leerkrachten hebben liever niet te veel snoep. Het is natuurlijk niet zo goed voor kinderen, maar ook vaak te veel om op te eten. De pauze duurt dan te lang, er moet natuurlijk ook lesgegeven worden en er komt veel troep in de klas. Een snoepje is natuurlijk niet zo erg, of een zakje chips. Sommige scholen hebben een gezond beleid en willen liever alleen gezonde traktaties. Dat is per school verschillend, die scholen sturen vaak een advies mee voor traktaties.

Jonge kinderen

In de jongere groepen, zoals de kleuterklas en groep 3 krijgen veel kinderen een verjaardagsmuts die de leerkracht van tevoren voor ze maakt. Ze mogen die de hele dag op, maar de ervaring leert dat de muts alleen op gaat bij het zingen in de klas. Voordat er getrakteerd mag worden, is er per klas een eigen ritueel. Sommige leerkrachten hebben kaartjes met opdrachten waar de jarige uit mag trekken. Anderen hebben een speciaal programma op het digibord, maar in elke klas wordt er wel gezongen. Je hoort die liedjes vast thuis ook langskomen ;).

Trakteren

En dan mag er getrakteerd worden. In de lagere groepen mogen de kinderen vaak een of twee kinderen kiezen om te helpen met uitdelen. Nu na de Coronatijd mag er ook op de meeste scholen weer de klassen rond gegaan. De jarige krijgt dan een kaart mee waarop alle leerkrachten hun naam en een felicitatie kunnen schrijven met een gekleurde pen. Ook komt er een sticker bij om het af te maken. Ook dit is weer niet op alle scholen zo, soms krijgen een kinderen een kaart met een foto van alle leerkrachten bijvoorbeeld. De klassen rondgaan kan soms best storend zijn tijdens het lesgeven. Of er ligt een kaart waar alle leerkrachten in hun pauze hun naam opschrijven.

We zien allerlei verschillende traktaties de klas in komen. Van helemaal versierd, tot zelfgemaakt door de leerling, maar ook traktaties die zijn ingekocht via een speciale webshop. Wij leerkrachten vinden alles leuk en de kinderen vinden meestal alles best. Als het maar lekker is ;).

Oudere groepen

In de hogere groepen willen de kinderen niet altijd meer toegezongen worden, dus mogen ze vaak kiezen. Trakteren vinden ze nog wel leuk, maar meestal wordt er dan een simpel zakje chips uitgedeeld. Elke leerkracht heeft hier zijn of haar ideeën over, maar ook de kinderen zelf hebben vaak inbreng. Het grote ritueel rond verjaardagen vieren, zit toch bij de onderbouw.

Meestal is dit dan ook niet langer dan een kwartiertje. Er is even aandacht voor de jarige, je viert het met elkaar, je eet wat lekkers en dan is het weer back to business.

 

 

Written by mslaros

Hippe kraamcadeaus

Hippe kraamcadeaus

Afscheidscadeau emigreren

Cadeau emigreren: zo vergeten ze je nooit!