in

5 cadeaus die je echt niet moet geven!

slecht cadeau

Ik geloof dat er een soort ongeschreven etiquette bestaat als het gaat om cadeautjes. Net zoals je zou moeten weten wanneer je wel of niet iets zegt of doet, hoor je ook te weten wat je niet aan iemand cadeau moet geven. Vandaag neem ik je mee in de wondere wereld van de cadeau-etiquette en leer je over cadeautjes die je iemand écht niet moet geven.

1. Het veel te dure cadeau

Toegegeven: ik ben best een tikje verwend. Ik koop heel graag mooie spullen en verwen mezelf graag. Ik vind het echter totaal niet prettig om van iemand anders een heel duur cadeau te krijgen. Een veel te duur cadeau zorgt ervoor dat de persoon aan wie je het geeft zich heel ongemakkelijk voelt. Daarnaast voelen de andere mensen die aanwezig zijn op de gebeurtenis/verjaardag zich opgelaten omdat ze bang zijn dat hun cadeau te goedkoop is. Daarom regel 1 in de cadeau-etiquette: koop geen veel te duur cadeau, al bedoel je het goed.

2. Het goedkope afgeraffelde cadeau

Gelukkig maak ik me nooit schuldig aan een afgeraffeld cadeau, maar ik heb zelf wel eens zo’n cadeau gekregen. Het is zoiets waarvan je weet dat er geen moeite in zit en het is vaak niet eens ingepakt. De zin ‘ik had eigenlijk geen tijd dus ik heb het onderweg even snel gekocht’- maakt het allemaal nog erger. Het tegenovergestelde van de regel hiervoor: doe moeite voor een cadeau en pak het netjes in. Het hoeft echt geen roségoud vergulden ring  te zijn (oké, het mag wel), maar laat zien dat je je best hebt gedaan.

3. Het iets te spannende/sexy cadeau

We kennen allemaal wel die ene vriend die voor lul heeft gestaan op zijn verjaardag omdat hij een belachelijk cadeau van zijn vrienden kreeg. Zo kreeg een jongen uit mijn vriendengroep eens een outfit in de vorm van het mannelijke geslachtsdeel. Etiquette regel 3: doe dit alleen voor vrienden en kies een situatie waarin het niet mega ongemakkelijk is om het cadeau te geven (hallo papa en opa, leuk dat jullie er ook zijn). Zorg dat je zeker weet dat er gelachen kan worden.

4. Het ik-ken-je-pas-net cadeau

Een eerste date of een vriendschap: alles begint pril. Op de eerste date laat je het doosje van de juwelier nog even achterwege en kies je liever voor iets simpels. Een bloemetje bijvoorbeeld! Uit de tuin van oma of van de bloemist, het maakt niet uit. Doe het rustig aan. Net als bij een vriendschap: als je iemand pas een week kent, kom je niet aanzetten met het duurste cadeau dat je kon vinden. Check regel 1 van de etiquette.

5. Het cadeau dat je eigenlijk zelf wil hebben

Stel, je wil heel graag het boek van Mario Testino in je huiskamer neerzetten, maar je partner is niet zo dol op mode en fotografie als jij. Hij is binnenkort jarig, dus als excuus koop je het cadeau dat je eigenlijk zelf wilde hebben. Stout! Regel vijf in de etiquette: koop iets voor een ander, niet voor jezelf. Je mag voor jezelf altijd cadeautjes kopen, maar niet als een excuus-cadeau op de verjaardag van iemand anders.

Hopelijk heb je het niet nodig; maar kijk hier anders een voor sorry cadeau voor hem.

Wat kunnen jullie niet uitstaan om cadeau te krijgen?

Written by mslaros

herinneringen voor later

Zo geef je herinneringen voor later

afscheidscadeau school Geweldig genoten!

Een DIY cadeau ‘geweldig genoten’