in

Sint Maarten: een magische avond

lantern 4614119 1280

In veel delen van ons land is 11 november zomaar een gewone herfstdag. Maar in sommige gemeenschappen is het een dag vol verwachting, spanning en uiteindelijk vreugde. Hier is 11 november niet zomaar een dag; het is dé dag van Sint Maarten, een avond waarop kinderen hun beste zangtalent tonen in ruil voor wat lekkers.

Mooie lantaarns

Voordat de magische avond aanbreekt, is er veel voorbereiding nodig. Jonge kinderen tonen hun creativiteit door met papier, lijm en kleur hun eigen lantaarns te maken. Voor de iets oudere kinderen, die misschien minder tijd of geduld hebben voor handenarbeid, is de speelgoedwinkel de place to be. Daar vinden ze niet alleen een scala aan kleurrijke lantaarns, maar ook de onmisbare lampjes die hun pad zullen verlichten.

En terwijl de lantaarns gereed worden gemaakt, worden de stembanden opgewarmd. Scholen zijn vaak gevuld met het geluid van kinderstemmen die de klassieke Sint Maarten liedjes oefenen, naast enkele grappige moderne varianten!

Op zoek naar het snoep

Het vinden van de perfecte route op Sint Maarten is bijna een wetenschap op zich. Kinderen, gewapend met hun plattegronden en kennis van de buurt, proberen het optimale pad te vinden. Grote huizen zijn prachtig om te zien, maar dat betekent trouwens niet altijd meer snoep! En het is ook handig om te onthouden welke buren zelf met hun kinderen op pad zijn, zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan.

Vergeet de snoepjes niet

Hoezeer volwassenen ook genieten van de herinneringen aan hun eigen Sint Maarten-avonturen, het is gemakkelijk om te vergeten dat ze nu aan de andere kant van de deur staan. Een snelle herinnering in de agenda zorgt ervoor dat er genoeg snoepgoed in huis is. En een gouden tip: houd het snoep verpakt.

Zelfgebakken traktaties zijn heerlijk, maar in deze moderne tijd is het beter om op veilig te spelen. Zorg voor verpakt snoepgoed! Hoe leuk zelfgebakken koekjes en ander lekkers ook is, veel ouders laten hun kinderen dit niet opeten. Natuurlijk ben jij te vertrouwen, maar helaas is het risico dat er met snoepgoed geknoeid is te groot. Zou zonde zijn als je Sint Maarten traktatie direct in de prullenbak verdwijnt.

Feest van licht in de duisternis

De traditie gaat door, en voor sommigen is dit jaar extra speciaal. Jonge kinderen die voor het eerst de magie van Sint Maarten ervaren, brengen een nieuwe energie en opwinding met zich mee. Voor hen is elk liedje, elke lantaarn en elk snoepje een wonder. En hoewel ze misschien niet alle traditionele liedjes kennen, brengt hun enthousiasme en onschuldige vreugde een glimlach op het gezicht van elke volwassene die het geluk heeft hun liedjes te horen.

Sint Maarten is niet alleen een feest van licht in de duisternis van de herfst, maar ook een herinnering aan de vreugde van delen, de waarde van gemeenschap en de magie van traditie.

Sint Maarten liedjes

 • Sint Maarten, Sint Maarten
  De koeien hebben staarten,
  De meisjes hebben rokjes aan,
  Daar komt Sint Martinus aan.
 • 11 November is de dag
  Sint Maarten, Sint Maarten,
  De koeien hebben staarten,
  De meisjes hebben rokjes aan,
  Daar komt Sint Martinus aan.
 • Sinte, Sinte Maarten
  Sinte, Sinte Maarten,
  De koeien dragen staarten,
  De heren dragen hoeden,
  En wij dragen houtjes goed.
 • Mijn lampion
  Mijn lampion is mooi,
  Die heb ik zelf gemaakt.
  Moeder heeft het handvat vastgeplakt,
  Dat heeft ze goed gedaan!

 

Image by Alexander Fox | PlaNet Fox from Pixabay

Written by CadeauQueen Martine

Ik ben Martine, oprichtster van 123cadeauidee.nl en een ervaren cadeau deskundige. Sinds 2008, toen ik mijn eerste website lanceerde, ben ik bezig met het delen van mijn liefde voor leuke en originele cadeaus. Van het bedenken van unieke cadeau-ideeën tot het geven van deze cadeaus. Ze noemen mij niet voor niets CadeauQueen.

Mijn ervaring en liefde voor cadeaus gaat verder dan online. Samen met mijn man had ik jarenlang een winkel gespecialiseerd in LEGO, waar ik veel klanten heb geholpen met persoonlijke cadeautips.

Of je nu op zoek bent naar een cadeau dat verrast en verblijdt, of naar de laatste trends en tips in de cadeauwereld:, je bent hier aan het juiste adres. Mijn blogs zijn een schat aan informatie en inspiratie voor cadeau-ideeën voor alle gelegenheden.

Volg mij voor de beste tips, trends en ideeën die jouw cadeaumomenten transformeren in onvergetelijke herinneringen.

arts and crafts 1867323 1280

Handige tips voor het vinden van het juiste inpakpapier

cadeau cliches

De meest irritante reacties op cadeaus!