in

Housewarming tradities

housewarming
Steeds meer mensen geven een housewarming nadat ze zijn verhuisd. En net als met trouwen (something old, something new, something borrowed, something blue) gelden ook
hier bepaalde regels. En het gaat niet alleen om een leuk housewarming cadeau. Dat wist je waarschijnlijk niet he?! Wij zetten de regels op een rijtje.

Binnen 90 dagen

Een housewarming wordt meestal binnen 90 dagen na de verhuizing gegeven. Hiermee hebben de eigenaren de mogelijkheid om een ‘tour’ door het nieuwe huis te geven. De aanwezige vrienden geven bij voorkeur een cadeau housewarming wat met de inrichting van het huis of de tuin te maken heeft, zoals een plant, vaas of fotolijstje.

Een beetje zout

Al eeuwenlang geven mensen elkaar zout als cadeau bij een housewarming. Het lijkt er op dat dit oorspronkelijk een Joodse traditie was. Zij gaven elkaar zout als symbool voor een heilig huis. In deze tijd lijkt het zout vooral symbool te staan voor een beetje extra pit in je leven. Een echte smaakmaker dus!

Eerst de kat

In Rusland houden ze er een andere traditie op na. Daar is het traditie om, vóór de nieuwe bewoners, eerst een kat de nieuwe woning in te laten lopen. Waarom zou je denken?

Hout als geschenk

De term housewarming komt trouwens uit de tijd voordat er centrale verwarming was. Mensen kwamen samen in een nieuw huis en namen hout mee als geschenk, voor in de haard. Niet alleen werd het huis verwarmd door het vuur, de warmte zou ook geesten verjagen. En hierdoor zouden kleine kinderen ook veilig in het huis kunnen wonen.
Een bekend Engels versje over cadeaus voor een traditionele housewarming gaat zo:
Bread – So you never go hungry.
Wine – So your life is always sweet.
Salt – So there is always spice in your life.
And a candle – So you always have light.

De weg wijzen

Nog een bijzondere traditie; in sommige delen van China worden vóór de verhuizing alle hoeken van alle kamers verlicht met een zaklamp. Waarom? Om de geesten de weg te wijzen.

Verhuispap

In Zweden eet men op een housewarming een goedje met de naam flyttgröt, vrij vertaald zou dat “verhuispap” heten.

Net als Friends

Voor de Friends liefhebbers; na zijn verhuizing krijgt Ross van Phoebe 3 dingen. Leuk om cadeau te geven aan de echt
Brood: zodat je nooit honger krijgt.
Kruiden in een pot: zodat je leven altijd smaak heeft.
En een geurkaars voor in de wc, voor je weet wel ?

In Italië

In Italië wordt vaak rijst gegeven aan stellen die pas een huis hebben gekocht. Dit staat namelijk symbool voor vruchtbaarheid. Dit zie je trouwens ook vaak bij bruiloften, daar komt deze traditie ook vandaan.

Een vogeltje

Vroeger werd vaak een vogeltje gegeven, de bluebird. Deze zouden het huis vullen met geluk. Tegenwoordig gebeurt dit bijna niet meer, als er een bluebird wordt gegeven dan is dat vaak op bijvoorbeeld een bord of beker. De Huggy Bird heeft er wel veel van weg!
Ben jij op zoek naar een mooi kado voor een housewarming? Hier vind je meer Housewarming cadeau.

 

verjaardagen

Weetjes over verjaardagen

Het perfecte cadeau voor meisje 18 jaar