in

Weetjes over verjaardagen

verjaardagen

Leuk om te zien dat iedereen verjaardagen vieren met bepaalde tradities. Die kunnen per land heel erg verschillen, maar zeker ook per regio en zelfs per gezin! In veel landen hangen mensen slingers op, eten taart en geven wij de jarige een cadeautje. Gezellig en leuk, maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze tradities zijn ontstaan?

Oorsprong verjaardagen

Een verjaardagsfeestje werd vroeger met een andere reden gegeven dan nu. Het bijgeloof bestond dat kwade geesten voornamelijk interesse hadden in jarige mensen. Om de jarige te beschermen nodigden ze familie en vrienden uit, die met hun liefdevolle verjaardagswensen en lawaai de kwade geesten op afstand hielden. Gelukkig werd het later een positievere gebeurtenis, waarin men taart en verjaardagscadeaus begon mee te nemen. Toch ook wel fijn, cadeautjes krijgen!

De verjaardagstaart

Een verjaardag is niet compleet zonder een stukje gebak erbij; verjaardagstaart! Vroeger at men bijna nooit taart, dus als dit gebeurde werd het meteen als een feestelijke gebeurtenis gezien. Ondertussen zijn de taarten niet meer weg te denken, maar dit ‘luxe product’ draagt nog altijd bij aan dit speciale gevoel.

En hoe zit het met het uitblazen van de kaarsjes? De kaarsjes zijn geplaatst op de taart en de jarige heeft een stille wens gedaan voor de kaarsjes uitgeblazen mogen worden. Dit ritueel heeft te maken met de symbolische overgang naar iets nieuws. In het geval van een verjaardag de overgang naar een (gelukkig) nieuw jaar. Sommige oude tradities geloven dat de gestegen rook van je kaars je wens meeneemt naar God.Maar wat je ook gelooft, een stuk taart is natuurlijk ook gewoon héél lekker! En natuurlijk leuke cadeautjes!

Verjaardagskaartjes

Ook al leven we in een tijd van Facebook en Twitter, ik hoop dat de traditie van een verjaardagskaartje sturen nooit helemaal verdwijnt. Het blijft een fijn gevoel dat iemand de tijd en moeite heeft genomen om aan je verjaardag te denken.

De geschiedenis van deze traditie is lastig te ontrafelen, maar de eerste wenskaart was een valentijnskaart in 1400. Tot de komst van de postzegel in 1840 was het niet gebruikelijk om een verjaardagskaart te sturen. Dankzij de technische ontwikkelingen werd het goedkoper, en daardoor populairder om een kaartje te versturen. Toch was het in het begin voornamelijk een verontschuldiging als men niet op een verjaardagsfeestje kon komen.

 

Ook interessant;

Bezoek onze Pinterest en verbreed je kennis met meer handige tips.

gadget valentijn

10x romantische gadgets

housewarming

Housewarming tradities