in ,

Verjaardagen; waarom vieren wij ze eigenlijk?

Over twee weken is het alweer zover: mijn verjaardag! Iedereen viert zijn verjaardag met bepaalde tradities, zo sturen wij een verjaardagskaartje, hangen slingers op, eten taart en geven een cadeautje. Gezellig en leuk, maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze tradities zijn ontstaan?

Oorsprong verjaardagen

Een verjaardagsfeestje werd vroeger met een andere reden gegeven dan nu. Het bijgeloof bestond dat kwade geesten voornamelijk interesse hadden in jarige mensen. Om de jarige te beschermen nodigden ze familie en vrienden uit, die met hun liefdevolle verjaardagswensen en lawaai de kwade geesten op afstand hielden. Gelukkig werd het later een positievere gebeurtenis, waarin men taart en cadeautjes begon mee te nemen.

De verjaardagstaart

Een verjaardag is niet compleet zonder een stukje gebak erbij. Vroeger at men bijna nooit taart, dus als dit gebeurde werd het meteen als een feestelijke gebeurtenis gezien. Ondertussen zijn de taarten niet meer weg te denken, maar dit ‘luxe product’ draagt nog altijd bij aan dit speciale gevoel.

Uitblazen van de kaarsjes

En hoe zit het met het uitblazen van de kaarsjes? De kaarsjes zijn geplaatst op de taart en de jarige heeft een stille wens gedaan voor de kaarsjes uitgeblazen mogen worden. Dit ritueel heeft te maken met de symbolische overgang naar iets nieuws. In het geval van een verjaardag de overgang naar een (gelukkig) nieuw jaar. Sommige oude tradities geloven dat de gestegen rook van je kaars je wens meeneemt naar God.

Maar wat je ook gelooft, een stuk taart is natuurlijk ook gewoon héél lekker!

Verjaardagskaartjes

Ook al leven we in een tijd van Facebook en Twitter, ik hoop dat de traditie van een verjaardagskaartje sturen nooit helemaal verdwijnt. Het blijft een fijn gevoel dat iemand de tijd en moeite heeft genomen om aan je verjaardag te denken.De geschiedenis van deze traditie is lastig te ontrafelen, maar de eerste wenskaart was een valentijnskaart in 1400. Tot de komst van de postzegel in 1840 was het niet gebruikelijk om een verjaardagskaart te sturen. Dankzij de technische ontwikkelingen werd het goedkoper, en daardoor populairder om een kaartje te versturen. Toch was het in het begin voornamelijk een verontschuldiging als men niet op een verjaardagsfeestje kon komen.

Verjaardagsvisite

Bij een verjaardag hoort natuurlijk ook visite! Wij Nederlanders staan bekend om de ‘kringverjaardag’, met daarbij fijne borrelhapjes op tafel. Doe het gerust ook eens anders; met de?c=32579&m=1802114&a=389357&r=&t=html, Hapjesschalen of Hapjes bestellen.

 

Lees ook

Written by CadeauQueen Martine

Ik ben Martine, oprichtster van 123cadeauidee.nl en een ervaren cadeau deskundige. Sinds 2008, toen ik mijn eerste website lanceerde, ben ik bezig met het delen van mijn liefde voor leuke en originele cadeaus. Van het bedenken van unieke cadeau-ideeën tot het geven van deze cadeaus. Ze noemen mij niet voor niets CadeauQueen.

Mijn ervaring en liefde voor cadeaus gaat verder dan online. Samen met mijn man had ik jarenlang een winkel gespecialiseerd in LEGO, waar ik veel klanten heb geholpen met persoonlijke cadeautips.

Of je nu op zoek bent naar een cadeau dat verrast en verblijdt, of naar de laatste trends en tips in de cadeauwereld:, je bent hier aan het juiste adres. Mijn blogs zijn een schat aan informatie en inspiratie voor cadeau-ideeën voor alle gelegenheden.

Volg mij voor de beste tips, trends en ideeën die jouw cadeaumomenten transformeren in onvergetelijke herinneringen.

Persoonlijke sinterklaas cadeaus

5 hebbedingetjes die je écht nodig hebt