in

Zo vieren Nederlanders hun verjaardag!

verjaardag nederland

Als je niet uit Nederland komt, dan kun je behoorlijk verrast worden door sommige Nederlandse tradities met verjaardagen. Tradities die wij natuurlijk heel normaal vinden, maar in andere landen doen ze dit echt niet!

De verjaardagskring

Waar je veel mensen over hoort; de fameuze ‘verjaardagskring’. Als je binnenkomt op een Nederlandse verjaardag, zie je vaak een kring van stoelen waar iedereen zit. In andere landen ijn feestjes meestal veel minder georganiseerd; mensen staan of zitten in verschillende delen van de ruimte. In Nederland lijkt de kring een belangrijke sociale structuur, waarin mensen gezellig kunnen kletsen en waar de jarige altijd het centrum van de aandacht is.
Overigens zijn er ook veel Nederlanders die dit een beetje achterhaalt vinden.

Feliciteer iedereen

Een andere bijzonderheid is dat je niet alleen de jarige feliciteert, maar ook de directe familieleden. Het geeft een extra dimensie aan het feest en het versterkt het gevoel van gemeenschap en betrokkenheid.
Als je op zo’n kringverjaardag bent, dan feliciteer je trouwens niet alleen de directe familieleden, maar iedereen!

Koffie en taart

In veel landen is het eten van taart een vast onderdeel van de verjaardagsviering, maar in Nederland wordt dit bijna altijd gecombineerd met koffie. Het eerste uur van het feest draait vaak om koffie en taart, meestal appeltaart of slagroomtaart, voordat er wordt overgeschakeld op andere dranken en hapjes.

Kaas en bitterballen

En wat zijn dan die andere hapjes? Ze zijn over het algemeen makkelijk te bereiden, wat ze ideaal maakt voor feestjes waarbij de focus meer ligt op gezelligheid dan op haute cuisine.

  • Bitterballen; gefrituurde balletjes met een vulling van ragout. Ze worden vaak geserveerd met mosterd om in te dippen.
  • Kaasblokjes; bijvoorbeeld stukjes Goudse of Edammer kaas, vaak geserveerd op een prikker met een zilveruitje
  • Stukjes haring met uitjes en soms augurk, meestal geserveerd op een cocktailprikker.
  • Leverworst en grillworst; in plakjes, vaak geserveerd op een schaal.
  • Gevulde Eieren; dit zijn hardgekookte eieren die zijn gehalveerd en gevuld met een mengsel van het eigen eigeel, mayonaise en kruiden.
  • Toastjes met diverse beleg: Bijvoorbeeld met roomkaas, gerookte zalm, of eiersalade.
  • Chips en nootjes; vaak in kommen op tafel gezet voor een gemakkelijke snack.

De Verjaardagskalender in het toilet

Voor veel mensen de grootste verrassing. Veel Nederlanders houden een ‘verjaardagskalender’ bij op hun toilet. Het is een eenvoudige kalender zonder jaartal, waarop de verjaardagen van vrienden en familie staan genoteerd. Hoewel het ongewoon lijkt, is het eigenlijk best praktisch! Sommige mensen zetten niet alleen de naam van de jarige op de betreffende datum, maar ook het geboortejaar erbij. Met een beetje rekenen weet je dan altijd hoe oud iemand wordt.

De Mijlpaal van 50

De 50e verjaardag is in Nederland een groot ding, compleet met levensgrote poppen en speciale taarten die refereren aan ‘Abraham’ voor de mannen en ‘Sarah’ voor de vrouwen. Het is een mijlpaal die op een heel speciale manier wordt gevierd, veel meer dan in andere landen.

Traktaties op School of Werk

Kinderen die jarig zijn nemen vaak traktaties mee naar school om uit te delen aan klasgenoten en leraren. Dit kan variëren van snoepjes tot kleine speeltjes.
Op het werk wordt er ook vaak door de jarige getrakteerd. Trakteren op het werk is een leuke manier om iets te vieren en kan bijdragen aan een goede werksfeer. Lees hier meer over je verjaardag vieren op je werk.

Borrel en avondfeest

Bij sommige verjaardagen, vooral als het een ‘kroonjaar’ is zoals 30, 40, 50, enz., wordt er een uitgebreide borrel of avondfeest georganiseerd, soms op een aparte locatie.

Gezamenlijke cadeaus

Gezamenlijke cadeaus zijn een populair fenomeen in Nederland, maar ook in andere delen van de wereld. Het idee is simpel: in plaats van dat iedereen afzonderlijk een klein cadeau geeft, leggen meerdere mensen geld bij elkaar om samen een groter, vaak duurder, cadeau te kopen. Dit kan vooral handig zijn als het cadeau dat men wil geven te duur is voor één persoon om te betalen, of als men de jarige echt wil verrassen met iets speciaals.’.

Written by CadeauQueen Martine

Ik ben Martine, oprichtster van 123cadeauidee.nl en een ervaren cadeau deskundige. Sinds 2008, toen ik mijn eerste website lanceerde, ben ik bezig met het delen van mijn liefde voor leuke en originele cadeaus. Van het bedenken van unieke cadeau-ideeën tot het geven van deze cadeaus. Ze noemen mij niet voor niets CadeauQueen.

Mijn ervaring en liefde voor cadeaus gaat verder dan online. Samen met mijn man had ik jarenlang een winkel gespecialiseerd in LEGO, waar ik veel klanten heb geholpen met persoonlijke cadeautips.

Of je nu op zoek bent naar een cadeau dat verrast en verblijdt, of naar de laatste trends en tips in de cadeauwereld:, je bent hier aan het juiste adres. Mijn blogs zijn een schat aan informatie en inspiratie voor cadeau-ideeën voor alle gelegenheden.

Volg mij voor de beste tips, trends en ideeën die jouw cadeaumomenten transformeren in onvergetelijke herinneringen.

hoesje

Waarom zijn telefoonhoesjes zo belangrijk?

interieur

De vijf leukste cadeautips voor in het interieur