in

Rare Nederlandse tradities

tradities

Tradities; ieder land heeft ze! Soms zijn ze afgeleid van andere tradities of tradities uit andere landen. En ze worden vaak niet begrepen door de mensen uit andere landen! Wat dat je van deze tradities?!

Beschuit met muisjes

Het is in Nederland een traditie om je kraambezoek te trakteren op beschuit met Muisjes. Ook oudere kinderen delen bij de geboorte van hun broertje of zusje vaak beschuit met Muisjes uit op school. Tegenwoordig heb je ook wel de moderne varianten, zoals cake met muisjes of lange vingers met muisjes. Waar de traditie vandaan komt, dat weet eigenlijk niemand precies. Maar het is echt al een lange traditie van eeuwen oud.

Grote Abraham of Sarah pop

De vijftigste verjaardag van iemand wordt vaak groots gevierd; hij of zij ziet dan Abraham of Sarah! Vroeger was het gebruikelijk om een pop van brooddeeg, banket, vlees of stof te maken die Abraham (bij een man) of Sarah (bij een vrouw) voorstelt. Bijzonder is dat in de jaren vijftig vrouwen ook een Abraham-pop kregen. Door de jaren heen is dit gebruik echter veranderd en krijgen vrouwen nu een Sarah-pop.
Maar het is ook al een tijd traditie dat er voor de betreffende jarige een (grote) pop in de tuin wordt gezet. Op internet vonden wij terug dat deze bijzondere traditie is ontstaan toen prins Bernhard op 29 juli 1961 verrast werd met een Abraham pop.

 

https://www.facebook.com/stuffdutchpeoplelike/posts/950757868309477

Luilak feest

Luilak, geen feest waarbij mensen cadeaus krijgen, maar wij wilden deze bijzondere gebeurtenis toch zeker ook even noemen. Luilak of Looilak is een folkloristische viering op de zaterdag voor Pinksteren in vooral Noord-Holland door op straat in de vroege morgenuren veel lawaai te maken. Met Luilak worden oorspronkelijk langslapers en telaatkomers bespot. Deze worden daarom luidruchtig wakker gemaakt.

Dit gebeurd niet alleen door belletje trekken (want die kun je uit zetten), maar ook door fietsen met  blikjes achter de fiets aan te slepen. Grappig genoeg is dit weer een Amerikaanse traditie bij een getrouwd stel. In Boskoop wordt sinds 1956 het Luilak Voetbaltoernooi georganiseerd. Bij dit toernooi deden in 2016 (de 61e editie) 1200 kinderen mee aan meer dan 250 voetbalwedstrijden die gespeeld werden tussen 3 uur ’s nachts en 12 uur ’s middags. Ondergetekende heeft als Boskoopse hier ook regelmatig aan meegedaan!

Sinterklaasfeest

Een van de meest bekende Nederlandse tradities is het Sinterklaasfeest. Al is het maar omdat er de laatste jaren zoveel goede over Zwarte Piet is. Veel mensen met jonge kinderen vieren dan pakjes avond, waarbij de kinderen sinterklaas cadeautjes krijgen.

 

 

Written by CadeauQueen Martine

Ik ben Martine, oprichtster van 123cadeauidee.nl en een ervaren cadeau deskundige. Sinds 2008, toen ik mijn eerste website lanceerde, ben ik bezig met het delen van mijn liefde voor leuke en originele cadeaus. Van het bedenken van unieke cadeau-ideeën tot het geven van deze cadeaus. Ze noemen mij niet voor niets CadeauQueen.

Mijn ervaring en liefde voor cadeaus gaat verder dan online. Samen met mijn man had ik jarenlang een winkel gespecialiseerd in LEGO, waar ik veel klanten heb geholpen met persoonlijke cadeautips.

Of je nu op zoek bent naar een cadeau dat verrast en verblijdt, of naar de laatste trends en tips in de cadeauwereld:, je bent hier aan het juiste adres. Mijn blogs zijn een schat aan informatie en inspiratie voor cadeau-ideeën voor alle gelegenheden.

Volg mij voor de beste tips, trends en ideeën die jouw cadeaumomenten transformeren in onvergetelijke herinneringen.

egg 944495 640

De hotste kookboeken

liefmoment

Maak herinneringen tastbaar